Thursday, 7 July 2011

Chocolate chip cookies

cookies

It's weird but I think I've never mentioned here before that I am very fond of cooking, especially baking.Well, there is always a first time for everything and I am going to share with you one of my all time favourite recipes. It's super easy, fast and delicious. I am talking about the popular chocolate chip cookies. This recipe is from Joy of Baking and is -no doubt- the best I've tried so far.

Ingredients:
  • 226 g. (2 sticks) unsalted butter
  • 150 g. granulated white sugar
  • 160 g. firmly packed light brown sugar
  • 2 large eggs
  • 1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
  • 295 g. all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 270 g. semisweet chocolate chips
  • 100 g. walnuts or pecans coarsely chopped (optional)
Preparation:

Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C) with rack in center oven. Line two baking sheets with parchment paper.

In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter until smooth and creamy. Add the white and brown sugars and beat until fluffy (about 2 minutes). Beat in eggs, one at a time, making sure to beat well after each addition. Add the vanilla and beat until incorporated. Scrape down the sides of the bowl as needed.

In a separate bowl combine flour, baking soda and salt. Add the dry ingredients to the egg mixture and beat until incorporated, adding the chocolate chips and nuts (if using) about half way through mixing. If you find the dough very soft, cover and refrigerate until firm (from 30 minutes to 2 hours).

For large cookies, use about a 2 tablespoon ice cream scoop or with two spoons, drop about two tablespoons of dough (35 g.) onto the prepared baking sheets. Bake about 10-14 minutes, or until golden brown around the edges. Cool completely on wire rack.

Makes about 4 dozen, so I always do half the ingredients. You can freeze this dough, though.


Source: Joy of Baking


Es raro, pero creo que nunca he mencionado aquí lo mucho que me gusta cocinar, especialmente repostería. Pero siempre hay una primera vez para todo, así que voy a compartir con vosotros una de mis recetas favoritas. Es fácilisima de hacer, rápida y deliciosa. Estoy hablando de las tan famosas galletas con trozos de chocolate. Ésta receta es de Joy of Baking y es sin duda, la mejor que he probado hasta el momento. 

Ingredientes:

  • 226 g. de mantequilla sin sal a temperatura ambiente
  • 150 g. de azúcar blanco
  • 160 g. de azúcar moreno
  • 2 huevos grandes
  • 1 ½ cucharillas de extracto de vainilla (yo no lo he encontrado y uso azúcar avainillada)
  • 300 g. de harina
  • ½ cucharilla de sal
  • 1 cucharilla de levadura Royal
  • 270 g. de pepitas de chocolate
  • 100 g. de nueces troceadas (opcional)


Preparación:
Precalentar el horno a 190ºC con la bandeja en el centro y cubrir dos bandejas con papel sulfurizado.


Batir con la batidora eléctrica la mantequilla hasta que quede suave y esponjosa. Añadir el azúcar blanco y el moreno y mezclar hasta que esté esponjoso (unos dos minutos). Agregar los huevos, uno de cada vez, batiendo bien a continuación. Incorporar el extracto de vainilla.


En un bol, combinamos la harina, la levadura y la sal. Seguidamente, mezclamos los ingredientes secos con la mezcla del huevo y hacia la mitad del proceso vamos añadiendo poco a poco el chocolate y las nueces. Si la masa está demasiado blanda, cúbrela y métela en el frigorífico hasta que endurezca (de 30 min. a 2 horas). 


Para galletas grandes usa una bola de helado o con dos cucharas soperas da forma a la masa y colócalas sobre las bandejas cubiertas con el papel sulfurizado. Aplástalas un poco por el centro y hornéalas durante 10-14 minutos, o hasta que se doren por los bordes. 


Salen unas 4 docenas por lo que yo suelo hacer la mitad de los ingredientes, aunque ésta masa se puede congelar.

4 comments:

heart in a cage said...

Thanks for sharing! I LOVE chocolate chip cookies!

Másdelomismo said...

Tienen muy buena pinta.... ya la leche es otro cantar.... no la soporto....

Besos

Amd said...

it seems delicious ! I will try it ! Thanks for sharing !!

lin said...

I have tried this recipe, it rocks! I wanted mine chewier and my friend said I can use less white sugar and more brown sugar and it worked quite well. I also used dark choc chunks instead of chocolate chips and I like it better too - I like it very rich. Yours are so nice and evenly shaped - mine always look a bit wobbly...

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